Alimentaţie sănătoasă, sport regulat, diete şi antrenamente personalizate, odihnă, stil de viaţă sănătos, nutriţie echilibrată sunt cuvinte cheie pe care le tot auzim şi le citim constant în ultima vreme atunci când vine vorba de sănătate. Fie că este vorba de reclame, care apar la TV sau pe care le vedem pe net, fie că le găsim în diverse articole sau le auzim de la prieteni, aceste cuvinte sunt peste tot. Tot mai multe persoane vorbesc despre acest subiect, dar puţine îl înţeleg în profunzime.
După cum bine ştim, încă de pe vremuri exista motto-ul, care provine din limba latină “Mens sana în corpore sano.”, ceea ce înseamnă “Minte sănătoasă în corp sănătos.”. Dar haideţi să vedem cum reuşim să avem un corp sănătos cu toate tentaţiile culinare, care există la tot pasul.
Ce înseamnă o alimentaţie echilibrată?
A avea o alimentaţie sănătoasă înseamnă a oferi organismului toţi nutrienţii de care el are nevoie, pentru a se dezvolta normal, fără a avea carenţe. Trebuie să consumăm conştient şi asumat câte puţin din toate grupele alimentare: fructe şi legume, aminodonoase, carne de pasăre, carne roşie, peşte, lactate, ouă, leguminoase, grăsimi vegetale şi animale şi produse cât mai puţin procesate.
Programul în ceea ce priveşte mesele zilnice trebuie să fie unul bine organizat: este necesar să avem 3 mese principale- mic dejun, prânz, cină şi 2 gustări, unde vom putea mânca fructe, nuci, un baton, 2,3 biscuiţi integrali, un iaurt degresat s.a.
Nu numai ce şi cât mâncăm este important, ci şi orele la care luăm masa. Este indicat să avem un interval orar cât de cât fix atunci când mâncăm şi să fim atenţi când anume se instalează senzaţia de foame. Trebuie să fim oneşti cu noi şi să ne răspundem la următoarea întrebare: ne este într-adevăr foame sau mâncăm din plictiseala sau din cauza unor problem emoţionale sau pe fond de stres? Diferenţa dintre mese trebuie să fie de minim 2-3 ore şi maxim 4-5 ore.
Este foarte important să ştim că organismul nostru are nevoie în jur de 2000 de calorii pe zi. Acest lucru se schimbă, dacă obiectivul nostru este să slăbim sau chiar să ne îngrăşăm. În funcţie de asta şi de sex (feminin\masculin) vom şti să ne dozăm corect caloriile la fiecare masă şi să nu mâncăm peste măsură.
O dietă echilibrată presupune diversitate alimentară. Dar haideţi să vedem ce înseamnă asta?
Diversitatea alimentară presupune un consum moderat din toate grupele de alimente. Este mult mai bine să mâncăm câte puţin din toate, decât să ne privăm total organismul de anumiţi nutrienţi, care se află în anumite alimente. Deşi am putea crede că nu avem nevoie de grăsimi, de carbohidraţi sau de zaharuri, să ştiţi că avem. Corpul nostru are nevoie şi de aceşti nutrienţi pentru a fi într-o formă excelentă, doar că nu în exces şi nu din alimente procesate.
Cum estimăm corect o porţie de mâncare?
Trebuie să fim sinceri şi să recunoaştem că ne-ar fi greu să ne cântărim porţiile de mâncare la fiecare mare şi chiar ar deveni enervant. Tocmai de aceea ar trebui să ne folosim de propriul organism, şi în felul acesta vom reuşi să obţinem o porţie echilibrată.
pește- cât palma
carne roșie slabă, carne de pasăre- cât jumatate de palmă sau cât un pachet de cărți
pâinea- cât podul palmei
garnitura (cartofi, orez, paste)- cât pumnul sau cât o minge de tenis
grăsimi/unt/uleiuri- un vârf de deget
nuci, alune, arahide- o minge de golf
leguminoase- un bec
hummus- 1 minge de golf
fructe proaspete (măr, căpșuni, struguri)- o minge de tenis
fructe proaspete (banană)- cât lungimea unui creion 20 cm
fructe uscate- 1 minge de golf
legume sărace în amidon- nelimitat
o prăjitură- cât cutiuța de la ață dentară
o felie de tort- cât un pachet de cărți
Cum ar trebui sa arate farfuria?
Aici există o regulă, denumită şi regula farfuriei, care ne spune că o pătrime din farfurie trebuie să conţină alimente bogate în proteine (carne), o pătrime este reprezentată de garnitura de amidonoase (cartofi, orez, paste) şi o jumătate este reprezentată de legumele sărace în amidon (roşii, brocoli, ardei, salată, varză etc.).