Durerile frecvente de cap sau migrenele sunt afecţiuni cu care mulţi dintre noi se confruntă, de-a lungul vieţii. Pentru a putea scăpa de ele, trebuie să găsim cauza şi abia apoi să intervenim. Multe persoane aleg să recurgă la binecunoscutele antialgice- pastilele pentru dureri de cap, dar puţini se gândesc să încerce să se hidrateze mai bine- să bea mai multă apă, să îşi schimbe stilul de viaţă, să se odihnească mai mult ş.a.m.d. .
Atunci când avem constant dureri de cap, trebuie să fim puţin mai atenţi la programul pe care îl avem zilnic, care, cu siguranţă, este unul dezordonat. Alimentaţia nesănătoasă, lipsa somnului, un program haotic la serviciu, stresul, hidratarea insuficientă sau lipsa exerciţiilor fizice sunt căuze care pot duce, cu uşurinţă, la dureri de cap constante sau chiar la migrene.
Dacă, de exemplu, ne petrecem mult timp la birou, în faţa computerului şi avem un program foarte încărcat, ar trebui să ne facem timp, măcar o dată la 2-3 ore, să mergem până afară şi să respirăm aer curat sau măcar să deschidem fereastra şi, timp de câteva minute, să facem exerciţii de respiraţie şi să ne golim mintea. Vom observa că, imediat ce ne vom întoarce la calculator, deja vom fi mai relaxaţi şi mai productivi! Faceţi asta de câteva ori pe zi şi veţi avea, cu siguranţă, rezultatul scontat!
Datorită acestei perioade, care nu este una obişnuită, mulţi dintre noi am devenit mai sedentari. Locuinţa s-a transformat în birou, restaurant şi locul unde dormim. Nu mai facem nici acel minim de mişcare pe care îl făceam înainte: mersul până la birou şi înapoi sau până la un restaurant sau la o cafenea şi înapoi acasă. Această schimbare are repercursiuni asupra organismului nostru, care nu este obişnuit cu atâta sedentarism. În aceste condiţii pot apărea dureri frecvente de cap, care se transformă, ulterior, în migrene. Tocmai de aceea, trebuie să ne schimbăm stilul de viaţă şi, cu paşi mărunţi, să încercăm să avem o dietă mai echilibrată, mâncând mai sănătos, bând mai multă apă, făcând minim 30 de minute pe zi exerciţii fizice.
Pentru a vă veni în ajutor, Alexander Florescu a creat o platform online, unde puteţi găsi diferite planuri de antrenament şi de nutriţie, pe care le puteţi încerca acasă. Nu trebuie să mergeţi, neapărat, într-o sală de sport pentru a începe să acordaţi mai multă atenţie corpului şi sănătăţii voastră. Cu ajutorul nostru, puteţi face asta din confortul căminului vostru.
O altă cauză des întâlnită este consumul scăzut de apă. Nu bem îndeajuns de multă apă, iar corpul nostru sesizează imediat acest lucru şi ne trimite diferite semnale, printre care şi durerile de cap. Organismul uman este format din 60% apă şi, tocmai de aceea, trebuie să îl hidratăm, bând între 1,5 şi 5 litri de apă pe zi, în funcţie de greutate şi înălţime.
Alte cauze, des întâlnite, ale durerilor de cap ar putea fi: insuficienţa circulatorie, spondiloza cervicală, dependenţa de cafea, cura de detoxifiere, probleme biliare, probleme neuronale, stresul prelungit, hipertensiunea arterială, probleme hormonale, sinuzita, răceala sau gripa, aerul condiţionat, fluctuaţiile de temperatură sau presiunea atmosferică ş.a. .
Care este diferenţa între dureri de cap şi migrene?
Între aceşti doi termini există, totuşi, o diferenţă, deşi am putea, foarte uşor, crede că sunt identici. Durerile de cap sunt trecătoare şi cedează mai uşor, dacă începem, treptat, să ţinem cont de ceea ce am zis mai sus. Migrenele însă sunt puţin mai grave, ele necedând decât dacă vom face schimbări drastice în stilul nostru de viaţă: diată echilibrată, hidratare intensă şi un program de sport personalizat pentru nevoile organismului nostru.
A acţiona asupra cauzei este cel mai corect mod de abordare a acestor probleme, care ne destabilizează echilibrul. Abia atunci când ştim de ce avem aceste simptome, abia înacel moment vom şti cum să le tratăm!